Mantereelle

Torstaina 7.3.2024 oli jälleen sumupäivä. Aamulla oli hetken kirkkaampaa, mutta näkyvyys putosi pian alle 500 m metriin koko loppupäiväksi. Heikkoa luoteistuulta 3-5 m/s ja pakkasta oli 2-3 astetta. Lyhyt staiji aamulla (ei liikettä merellä) ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Havaintoja kertyi niukasti, mainittavia olivat 4 lapasotkaa, tylli itärannalla, kulorastas, 14 kiurua, 4 punarintaa, peukaloinen ja koiras pajusirkku.

KEVÄÄN EKA PAJUSIRKKU

KEVÄÄN EKA PAJUSIRKKU (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 8.3.2024 sumuinen/utuinen keli jatkui, pilvistä ja vähäistä lumisadetta koko päivä. Heikkoa (3-5 m/s) pohjoistuulta, joka kääntyi myöhemmin itään. Pakkasta oli 3-4 astetta. Lyhyt staiji aamulla ja kierrettiin saaren itäosat, kyläalue ja saunalahti. Nähtiin mm. 2 lapasotkaa, 3 tukkakoskeloa, harmaahaikara, 2 sepelkyyhkyä, 7 uuttukyyhkyä, 9 kottaraista ja 7 naakkaa.

ISOKOSKELOITA ON TALVEN AIKANA OLLUT MELKO NIUKASTI

ISOKOSKELOITA ON TALVEN AIKANA OLLUT MELKO NIUKASTI

Saunalahden ryteiköstä lähti lehtokurppa ja itärannalla oli edelleen tylli. Pikkulinnuista mainittavia olivat 13 kiurua, 4 punarintaa, peukaloinen ja Patteriniemellä naaraspukuinen mustaleppälintu.

ITÄRANNAN TYLLI TAITAA EDELLEEN OLLA SUOMEN AINOA TÄNÄ KEVÄÄNÄ

ITÄRANNAN TYLLI TAITAA EDELLEEN OLLA SUOMEN AINOA TÄNÄ KEVÄÄNÄ

Lauantaina 9.3.2024 oli aamulla lähtö Turkuun piakkoin alkavan matkan takia. Sää oli edelleen pilvinen, heikkoa koillistuulta ja pakkasta oli 3 astetta. Fladanilla lenteli harmaahaikara. Aika ennen laivan lähtöä kului osaksi ennalta sovituissa Suomen majakkaseuran kuvauksissa ja haastatteluissa. Laivamatkalla ei tehty mainittavia havaintoja,  matkustajiakin oli niukasti (lisäksemme Utöstä 1 ja Jurmosta 2).

TALVISET URPIAISET OVAT JO PÄÄOSIN LÄHTENEET

TALVISET URPIAISET OVAT JO PÄÄOSIN LÄHTENEET

Uusimmat kuvat isompina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mantereelle

Korkeapaine hillitsee muuttoa

Maanantaina 4.3.2024 oli sumupäivä. Näkyvyys oli alle 200 m aina klo 17 saakka, jolloin yhtäkkiä selkeni. Pakkasta oli 1 aste ja itäkoillista tuulta 6 m/s. Sumussa kompattiin saaren itäosaa, kyläaluetta  ja Enskäriä ja nähtiin mm. laulujoutsen, 2 merihanhea, 4 lapasotkaa, edelleen allihaahka (nyt kuvattavissa rantakivillä), sepelkyyhky, 3 töyhtöhyyppää, 2 lehtokurppaa ja itärannalla tylli.

ALLIHAAHKA TUKKASOTKAN SEURASSA KYLÄN RANNASSA

ALLIHAAHKA TUKKASOTKAN SEURASSA KYLÄN RANNASSA. KUVIEN PERUSTEELLA TÄMÄ NAARASPUKUINEN STELLERI LIENEE 2kv KOIRAS.

Muita olivat mm. 35 mustarastasta, jo 11 punarintaa, 7 kiurua, peukaloinen, kevään eka pajusirkku ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua, toinen Kesnäsin rannalla ja toinen kylän rannassa. Elisabet ja Pekka Topp lähtivät päivällä mantereelle.

EILEN ILLALLA OLI UTÖSSÄKIN KOMEAT REVONTULET

EILEN ILLALLA OLI UTÖSSÄKIN KOMEAT REVONTULET

Tiistaina 5.3.2024 oli vaihteeksi aurinkoinen päivä, vain aamulla tunti-pari oli pilviä. Lämpöä oli 2 astetta ja itäkoillista tuulta 7-8 m/s. Staijia runsas tunti aamulla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Linnut ovat selvästi vähentyneet – kirkas, kylmä yö ja vastatuuli hiljensivät muuton ja saarikin tyhjeni yöllä aika lailla linnuista, mm Fladanin vesilinnut ovat huomattavasti vähentyneet. Allihaahkaa ei nyt löytynyt.

TUKKASOTKIA ON TALVEHTINUT YLI 200 UTÖN FLADANILLA

TUKKASOTKIA ON TALVEHTINUT YLI 200 UTÖN FLADANILLA

Nähtiin tänään mm. 4 merihanhea, pilkkasiipi, 2 haahkaa, 5 lapasotkaa ja Hamnskärin luodoilla 11 merisirriä. Saaresta löytyi mm. lehtokurppa, töyhtöhyyppä, sepelkyyhky, 11 kiurua, 4 punarintaa ja koiras pajusirkku itärannalta.

PUNARINTOJEN KEVÄTMUUTTO ON JO KÄYNNISSÄ

PUNARINTOJEN KEVÄTMUUTTO ON JO KÄYNNISSÄ

Keskiviikkona 6.3.2024 jatkui korkeapaine: aurinkoa, heikkoa (1-5 m/s) itätuulta ja lämpöä 1 aste, yöllä pakkasta. Mukava ulkoiluilma, mutta muuttoa ei juuri lainkaan. Staijia tunti luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Havaittiin mm. 4 haahkaa, pilkkasiipi, 4 lapasotkaa, 12 riskilää (1 jp) ja jälleen allihaahka Fladanilla pienessä sotkaparvessa. Saaressa nähtiin myös tylli itärannalla, uuttukyyhky, 6 kottaraista, 6 kiurua, 3 punarintaa, peukaloinen, 2 kuusitiaista (vaellukselta palaavia?) sekä naaraspukuinen mustaleppälintu luotsiasemalla. Merikotkia alkaa kerääntyä hyljeluodoille, nyt näkyi 18 yksilöä.

TÄNÄÄN NÄKYI PARI KUUSITIAISTA, HARVINAINEN TÄÄLLÄ KEVÄÄLLÄ

TÄNÄÄN NÄKYI PARI KUUSITIAISTA, HARVINAINEN TÄÄLLÄ KEVÄÄLLÄ

KELTASIRKKUJA NÄKEE UTÖSSÄ VAIN MUUTTOAIKOINA, SILLOINKIN NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

KELTASIRKKUJA NÄKEE UTÖSSÄ VAIN MUUTTOAIKOINA, SILLOINKIN NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Korkeapaine hillitsee muuttoa

Aikaisia kevätmuuttajia – tylli ja mustaleppälinnut

Keskiviikkona 28.2.2024 oli taas aika palata Utöhön mantereen kierroksen (Turku-Nummi-Lauttasaari-Turku) ja parien synttärijuhlien jälkeen. Myös yli 10 kk kestänyt kaupunkiasunnon putkiremppa vihdoin valmistui. Aamulla ajeltiin Nauvoon, sää oli pilvinen, lämpötila -2 ja +1 välillä ja etelälounaista tuulta oli 6-7 m/s. Kahvien jälkeen siirryttiin laivalle johon tuli vain runsas kymmenen matkustajaa, mukana mm. Lundenin Jokke myös tulossa Utöhön. Matkalla nähtiin mm. koiras uivelo, 8 tukkakoskeloa, riskilä ja muutama merikotka. Perille saavuttiin klo 15.20 ja ennen pimeää ehdittiin nähdä mm. kevään eka harmaahaikara, koiras punasotka ja n. 15 lapasotkaa. Teivosen Mika lähti mantereelle.

MERIKOTKIA NÄKEE HARVOIN LEHTIPUISSA

MERIKOTKIA NÄKEE HARVOIN LEHTIPUISSA

Karkauspäivänä 29.2.2024 oli pilvipoutaa, lounaistuulta 7-10 m/s ja lämpöä 2 astetta. Staijia pari tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä ja rannoilla nähtiin mm. laulujoutsen, alli, 16 lapasotkaa, edelleen koiras punasotka ja naaras allihaahka, pilkkasiipi, tukkakoskelo, 4 haahkaa, ruokki, 2 riskilää ja Bådanilla 8 merisirriä. Nähtiin myös mm. 3 harmaahaikaraa, nuori kanahaukka, 5 sepelkyyhkyä, 2 töyhtöhyyppää ja itärannalla paikallinen tylli – hieno helmikuinen havis! Muita mainittavia olivat kulorastas, 8 kiurua, kottarainen, 2 punarintaa, pikkuvarpunen ja 4 naakkaa. Saareen saapui lintureissulle Pekka Topp vaimonsa Elisabethin kanssa. Näin helmikuun viimeisenä päivänä alkuvuoden lajimäärä saaressa on jo 64.

HELMIKUINEN TYLLI!

HELMIKUINEN TYLLI!

Perjantaina 1.3.2024 oli aluksi aurinkoista, myöhemmin pilvistä ja utuista. Lämpöä oli 2 astetta ja kaakkoistuulta 9-11 m/s. Staijia runsas tunti, mutta merellä oli täysin hiljaista. Saarta kierrettiin, meillä tosin osa päivästä kului käymässä olleen remppamiehen Kalle Mäkelän kanssa. Tänään nähtiin mm. 4 merihanhea, naaras uivelo, 9 lapasotkaa, edelleen koiras punasotka ja naaras allihaahka, edelleen tylli itärannalla, töyhtöhyyppä, 4 sepelkyyhkyä, 30 mustarastasta, kulorastas, 2 kottaraista sekä pikkulintuja mm. 2 punarintaa, peukaloinen, pikkuvarpunen, pulmunen ja 13 kiurua. Illalla saareen saapui Arkipelagia-seuran kymmenkunta retkeläistä, lintuväkeä joukossa oli ainakin Veli-Pekka Rautiainen.

PUNASOTKA ON OLLUT JO YLI KUUKAUDEN FLADANILLA

PUNASOTKA ON OLLUT JO YLI KUUKAUDEN FLADANILLA

Lauantaina 2.3.2024 oli pilvistä, lämpöä 1 aste ja itäkaakkoista tuulta 10-11 m/s. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Merellä ja Utön rannoilla nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 8 merihanhea, haahka, pilkkasiipi, 5 allia, uivelo, 13 lapasotkaa, ruokki ja edelleen naaras allihaahka. Muita olivat mm. harmaahaikara, sepelkyyhky, 2 uuttukyyhkyä, lehtokurppa, 11 töyhtöhyyppää ja Bådanilla ainakin 32 merisirriä. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 kulorastasta, 2 kottaraista, 13 kiurua, pulmunen, jo 4 punarintaa (muutto alkanut) ja kylän rannassa hyörineet 3 mustaleppälintua,  +2kv koiras ja 2 naaraspukuista. Aikaisia ovat nekin! Iltapäivällä pidettiin Arkipelagiaväen kanssa vajaan tunnin sessio luotsiasemalla ja Kalle Mäkelä lähti aamulaivalla mantereelle.

MUSTALEPPÄLINNUTKIN ILMAANTUIVAT ENNÄTYSVARHAIN (ylempi kuva: Outi Sarjakoski)

MUSTALEPPÄLINNUTKIN ILMAANTUIVAT ENNÄTYSVARHAIN (alempi kuva: Outi Sarjakoski)

mustaleppälintu_05_Korppoo_03_24

Sunnuntaina 3.3.2024 oli vaihteeksi auringonpaistetta koko päivä,  itätuulta 7-8 m/s ja lämpöä 2 astetta. Staijattiin noin 3 tuntia ja koko saari taas kierrettiin. Linturintamalla oli nyt vähän hiljaisempaa, korkeapaine ja itätuuli eivät oikein suosi muuttoa. Nähtiin mm. 4 merihanhea, 4 haahkaa, 4 tukkakoskeloa, pilkkasiipi, 3 riskilää, 12 lapasotkaa ja Fladanilla edelleen naaras allihaahka. Punasotka taitaa olla jatkanut matkaansa kun ei ole enää pariin päivään näkynyt. Muita havaintoja olivat mm. 2 lehtokurppaa, tylli (nyt majakan edustalla, varmaankin uusi yksilö), 8 töyhtöhyyppää, 2 uuttukyyhkyä ja sepelkyyhky. Lisäksi nähtiin 2 kulorastasta, n. 30 mustarastasta, 6 kottaraista, 13 kiurua, pulmunen, 5 punarintaa ja 2 mustaleppälintua – koiras eilisellä paikalla ja naaraspukuinen Kesnäsin rantakivillä. Lundenin Jokke ja Arkipelagian retkiporukka lähtivät päivällä mantereelle.

HARMAAHAIKARA JA PILKKASIIPI OSUIVAT SAMAAN KUVAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

HARMAAHAIKARA JA PILKKASIIPI OSUIVAT SAMAAN KUVAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Aikaisia kevätmuuttajia – tylli ja mustaleppälinnut

Kiurut ja merihanhet saapuivat

Torstaina 15.2.2024 oli jälleen sateista, vesi- ja tihkusadetta puoleen päivään saakka ja sen jälkeen loppupäivä sankkaa sumua. Lämpöä oli 1 aste ja eteläkakkoista tuulta 5-6 m/s. Staiji jäi väliin kun ei nähty merelle, mutta saarta kierrettiin. Havaittiin mm. 4 laulujoutsenta, 18 lapasotkaa, pilkkasiipi, 5 uiveloa ja edelleen naaras allihaahka, nyt Pattskärin salmessa. Merisirrejä nähtiin vain yksi, peukaloisia 4, kottaraisia 5 ja keväälle uusina muuttolintuina 5 merihanhea laskeutuneena Pattskärillä.

LAPASOTKIA ON MUKAVASTI KAIKISSA VARIAATIOISSA

LAPASOTKIA ON MUKAVASTI KAIKISSA VARIAATIOISSA

Perjantaina 16.2.2024 saapui lounaasta voimakas matalapaine vesisateineen. Sade alkoi klo 08.45 ja jatkui yöhön saakka. Eteläkaakkoista tuulta oli enimmillään 14 m/s ja lämpötila vaihteli +1 ja +3 välillä. Retkeily jäi aika vähälle, mainittavia havaintoja olivat mm. 3 laulujoutsenta, 9 lapasotkaa, pilkkasiipi, 4 uiveloa (2k,2n) ja naaras harmaasorsa, nyt itärannalla. Lisäksi nähtiin mm. varpushaukka, 47 kalalokkia (muuttavia), 3 merisirriä, peukaloinen ja 3 kottaraista.

KOTTARAISET OVAT SAAPUNEET

KOTTARAISET OVAT SAAPUNEET

Lauantaina 17.2.2024 sade loppui aamuyöllä, mutta aamupäivällä saatiin vielä muutama lumikuuro. Loppupäivä oli kaunis ja osin aurinkoinenkin, lämpöä +0 astetta. Puuskainen tuuli oli tänään luoteesta 10-14 m/s. Staijia luotsiasemalla lähes 3 tuntia ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Vesilintuja oli taas aika monipuolisesti, mm. 150 tukkasotkaa, 24 lapasotkaa, jälleen jonkin aikaa kateissa ollut koiras punasotka, alli, mustalintu, pilkkasiipi, 2 riskilää, 70 telkkää, 5 uiveloa, 2 tukkakoskeloa ja 45 isokoskeloa.

PUNASOTKA LÖYTYI TAAS

PUNASOTKA LÖYTYI TAAS

Merisirrejä nähtiin 8, kottaraisia 10 ja keväälle uutena lajina 9 kiurua, pääosa itäniityllä paikallisena. Lisäksi nähtiin mm. peukaloinen, punarinta ja pikkuvarpunen. Lintukevät hiljalleen etenee.

KIURUT SAAPUIVAT ODOTETTUUN AIKAAN

KIURUT SAAPUIVAT ODOTETTUUN AIKAAN

Sunnuntaina 18.2.2024 oli kaunis ja aurinkoinen päivä, lämpöä – 1 ja +1 välillä. Luoteistuulta oli aamulla 7 m/s, heikkeni päivän mittaan ja kääntyi iltapäivällä lounaaseen. Staijia 2 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppaus. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 139 allia, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, 2 uiveloa, 11 lapasotkaa, edelleen koiras punasotka, ruokki, 11 riskilää (kaikki vielä tp) ja pienen tauon jälkeen jälleen naaras allihaahka, nyt kaakkoisrannalla telkkäparvessa. Luodoilla oli yhteensä 51 merisirriä ja merikotkia päivysti 7. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, 6 kottaraista, 3 käpytikkaa, peippo, 2 peukaloista, punarinta, pikkuvarpunen, kuusitiainen ja 5 kiurua. Itäniityn reunalla lenteli kevään eka kulorastas. Illalla näkyi vielä huuhkaja Kobbanilla. Mukava lintupäivä hyvässä kelissä.

UIVELOITA ON OLLUT JOKA PÄIVÄ

UIVELOITA ON OLLUT JOKA PÄIVÄ

KOIRAS ALLI POSEERASI FLADANILLA

KOIRAS ALLI POSEERASI FLADANILLA

Maanantaina 19.2.2024 oli aika lähteä käymään mantereella. Aamulla klo 9 alkoi lumisade, eteläkaakkoinen tuuli puhalsi 6-7 m/s ja lämpöä oli +1 aste. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin ennen laivan lähtöä (klo 13.30) saaren itäosat ja kyläalue. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 2 lapasotkaa, edelleen naaras harmaasorsa (nyt saunalahdella) ja myös edelleen kaakkoisrannan telkkäparvessa naaras allihaahka. Saaressa havaittiin myös mm. 7 kiurua, 8 kottaraista, punarinta, 2 peukaloista, kuusitiainen ja itäniityllä edelleen eilinen kulorastas. Laivamatkalla Bokullan loiston luona oli 2 merisirriä. Aspön jälkeen ennen Pärnäisiä oli aika paljon jäätä. Myös Järvisen Mikko ja Anu tulivat mantereelle.

LAULUJOUTSENIA ON TALVEHTINUT UTÖSSÄ TAVANOMAISTA USEAMPIA

LAULUJOUTSENIA ON TALVEHTINUT UTÖSSÄ TAVANOMAISTA USEAMPIA

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kiurut ja merihanhet saapuivat

Mukavia talvilajeja ja muuton alkua

Maanantaina 12.2.2024 itätuuli jatkui entistä kovempana, 12-15 m/s. Taivas oli pilvessä ja pakkasta oli 4-6 astetta. Tuulen takia aikas kylmää… Lyhyt staiji aamulla luotsiasemalla ja likimain koko saari kierrettiin. Havaintoja olivat mm. 2 laulujoutsenta, 2 pilkkasiipeä, 4 lapasotkaa, 3 koiras uiveloa, 55 merisirriä (38 Finnskär, 17 Gråharun), ampuhaukka itäniityllä ja koulun lahdella edelleen koskikara. Marko Virkki lähti päivällä mantereelle ja Järvisen Mikko saapui saareen. Päivällä saaressa piipahti myös Öhmanin Ossi, joka ehti pikaisesti laivan pysähdyksen aikana bongata koskikaran saaripinnaksi.

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN VAIKKA RANNAT OVAT LAAJALTI JÄÄSSÄ

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN VAIKKA RANNAT OVAT LAAJALTI JÄÄSSÄ

Tiistaina 13.2.2024 jatkui ikävä keli – itätuulta 14-17 m/s (puuskat yli 20) ja pääosa päivästä räntä/lumi-sadetta ja jäätävää vesisadetta. Pakkasta oli enää 1 aste. Päivällä oli jonkin aikaa satamatta ja kierrettiin vähän saarta, mutta itäosa ja Kesnäs jäivät käymättä. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 2 pilkkasiipeä, 75 tukkasotkaa, 9 lapasotkaa, 115 telkkää, 4 uiveloa (uusia 2 naarasta) ja saunalahdella naaras harmaasorsa edelleen. Merisirrejä nähtiin 7, mutta koskikaraa ei enää tänään löytynyt.

MUUTAMA PILKKASIIPI TALVEHTII SAAREN RANNOILLA

MUUTAMA PILKKASIIPI TALVEHTII SAAREN RANNOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 14.2.2024 sää muuttui mukavammaksi ja heti tuli lisää lintujakin! Taivas oli pilvessä ja iltapäivällä saatiin muutama räntäkuuro, lämpötila vaihteli -1 ja +1 välillä ja aamun 7 m/s länsituuli tyyntyi kokonaan päivän mittaan. Stajia aamulla runsas tunti majakalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 32 allia, 3 pilkkasiipeä, 8 tukkakoskeloa, 3 uiveloa, 93 tukkasotkaa, 6 lapasotkaa, vp ruokki, tp riskilä ja edelleen naaras harmaasorsa. Päivän laji oli Mikon itärannan ulkopuolelta telkkäparvesta löytämä naaras allihaahka, josta jokunen dokumenttikuvakin saatiin. Edellisestä stelleristä onkin aikaa jo kolme vuotta, laji on kovaa vauhtia harvinaistunut. Merisirrejä oli tänään eri puolilla yhteensä 30. Saaressa nähtiin myös mm. tilhi, peräti 9 kottaraista (muutto alkanut!), 3 käpytikkaa, 3 peippoa, 4 talvehtivaa peukaloista ja tundraurpiainen. Mukava helmikuinen lintupäivä! Outi lähti iltapäivällä mantereelle sukulaisten syntymäpäiville.

DOKUMENTTIKUVA ITÄRANNAN ALLIHAAHKASTA

DOKUMENTTIKUVA ITÄRANNAN ALLIHAAHKASTA

Uusimmat kuvat isompina nähtävillä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mukavia talvilajeja ja muuton alkua

Jää saartaa kohta Utötäkin

Torstaina 8.2.2024 lähdettiin vihdoin Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aamupäivällä Nauvoon kahville ja m/s Utölle tuli vajaa parikymmentä matkustajaa, ei lintuväkeä. Napakan pakkasen (-15 astetta) seurauksena meri oli pitkälti jäässä, vasta Aspön ja Jurmon puolivälissä alkoi avovesi. Tuuli oli koillisesta 6 m/s. Matkalla näkyi mm. Jurmossa 9 allia ja Gråharunilla yksinäinen merisirri. Perillä oltiin klo 17.45, kotona kaikki ok ja Utössä pakkasta -6 astetta.

MERIKOTKIA ON NYT KOHTALAISEN RUNSAASTI

MERIKOTKIA ON NYT KOHTALAISEN RUNSAASTI

Perjantaina 9.2.2024 oli puolipilvistä, iltapäivällä pyrytti lumikuuroja, ja pakkasta oli -6 astetta. Itäkoillinen tuuli puhalsi 8-10 m/s eli ihan vilpoisaa oli ulkona. Aamulla puolen tunnin staiji luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havainnot kertyivät lähinnä vesialueilta – satamalahti oli puoliksi jäässä, mutta muualla vedet vielä auki. Saariston mentyä osaksi jäähän, Utöhön alkaa kertyä lisää vesilintuja ja nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 28 merimetsoa, tp riskilä, 2 pilkkasiipeä, 27 isokoskeloa, 135 telkkää, koiras uivelo, 30 tukkasotkaa, peräti 42 lapasotkaa ja edelleen koiras punasotka.

LAPASOTKIA ON TÄNÄ TALVENA OLLUT KIITETTÄVÄN MONTA

LAPASOTKIA ON TÄNÄ TALVENA OLLUT KIITETTÄVÄN MONTA

Sinisorsia oli toistasataa ja merisirrejä näkyi lähiluodoilla tänään 17, itäranta oli jäätynyt ja tyhjä. Illalla saareen saapui Marko Virkki lintureissulle.

PARI PILKKASIIPEÄ ON JÄÄNYT TALVEHTIMAAN UTÖHÖN

PARI PILKKASIIPEÄ ON JÄÄNYT TALVEHTIMAAN UTÖHÖN

Lauantaina 10.2.2024 jatkui kylmä (aamulla -8, myöhemmin -5 astetta) itätuuli, voimaa tänään 10-12 m/s. Päivä oli pääosin pilvinen. Staijia aamulla tunti ja kierrettiin koko saari. Mainittavia olivat mm. 2 laulujoutsenta, 2 pilkkasiipeä, 3 allia, koiras uivelo, 12 lapasotkaa, koiras punasotka edelleen ja eteläkärjen ympärillä noin 35 merisirriä. Merikotkia näkyi 3, käpytikkoja 1. Päivän laji oli Markon koulun lahdelta löytämä koskikara, joka viihtyi paikalla koko päivän ahkerasti ruokaillen. Päästiin mukavasti myös kuvaamaan tätä ulkomerellä harvalukuista vierasta.

KOSKIKARA ON AINA MUKAVA YLLÄTYS

KOSKIKARA ON AINA MUKAVA YLLÄTYS

Sunnuntaina 11.2.2024 sama säätyyppi jatkui: itätuulta 9-10 m/s, puolipilvistä ja pakkasta aamulla -9, iltapäivällä -5 astetta. Staijia taas vajaa tunti aamulla ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 2 pilkkasiipeä, 4 lapasotkaa, edelleen koiras punasotka, koiras uivelo ja eteläniemen rannalla naaras harmaasorsa sinisorsan kanssa. Varmaankin sama, joka nähtiin jo tammikuun lopulla. Merisirrejä oli tänään 34 ja koskikara viipyi edelleen koko päivän koulun lahdella. Aamulla kylällä lensi 3 kottaraista, mistä lie tulleet.. Pakkanen lisää jääpeitettä, Fladan on jo lähes kokonaan jäässä ja laajoja jäälauttoja ajelehti jo ulkomeren puolellakin.

HARMAASORSA TÄNÄÄN SINISORSAN KAVERINA

HARMAASORSA TÄNÄÄN SINISORSAN KAVERINA

JOSKUS KOSKIKARA NÄINKIN AVOMEREN ÄÄRELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

JOSKUS KOSKIKARA ON NÄINKIN AVOMEREN ÄÄRELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Jää saartaa kohta Utötäkin

Talvista kaupunkielämää

Kuun vaihde ja helmikuun alku meni taas Turussa, meidän putkiremppa ei vieläkään tullut kokonaan valmiiksi (mm. kylppärin suihkuseinät puuttuvat). Kohta tulee 10 kk täyteen remppa-aikaa.. Ruissalossa käytiin kävelyllä 28.1., muuten ulkoilua kaupungissa ja Outi oli välillä Hesassa ja Nummella. Taidemuseossa käytiin katsomassa Sanni Sepon ja Ritva Kovalaisen hieno metsänäyttely. Liukkaat jäiset kelit tekivät ulkoilusta haastavaa.

RUISSALOSSA NÄHTIIN MM KUVAN VARPUSPÖLLÖ SEKÄ PÄHKINÄNAKKELI

RUISSALOSSA NÄHTIIN MM KUVAN VARPUSPÖLLÖ SEKÄ PÄHKINÄNAKKELI

LASKEVA KUU MIKAELINKIRKON TORNIN TAKANA, KUVAN OTIN PARVEKKEELTAMME

LASKEVA KUU MIKAELINKIRKON TORNIN TAKANA, KUVAN OTIN PARVEKKEELTAMME

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Talvista kaupunkielämää

Mantereelle

Torstaina 25.1.2024 oli pilvipoutaa, pakkasta 0-1 astetta ja pohjoistuulta 8-10 m/s. Staijia aamulla vajaa tunti luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat, saunalahden ja kyläalueen. Havaintoja olivat mm. 2 laulujoutsenta, alli, 2 tp riskilää ja satamalahdella edelleen mm. koiras uivelo, 5 lapasotkaa ja koiras punasotka.

OUTI OTTI HIENON KUVAN TUKKASOTKASTA

OUTI OTTI HIENON PELKISTETYN KUVAN TUKKASOTKASTA LUMELLA

Itärannalta löytyi uutena talvilajina naaras harmaasorsa ja merisirrejä oli nyt paikalla 38 yksilöä. Flinck kävi tänään korjaamassa meidän ilmalämpöpumpun, josta oli akseli mennyt poikki. Meni takuuna.

HARMAASORSA ITÄRANNALLA

HARMAASORSA ITÄRANNALLA

PARI LAULUJOUTSENTA TALVEHTII SAAREN RANNOILLA

PARI LAULUJOUTSENTA TALVEHTII SAAREN RANNOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 26.1.2024 paistoi pitkästä aikaa aurinko! Pakkasta oli aamulla -4, myöhemmin nollakeli ja etelätuulta 9 m/s. Staijia vajaa tunti luotsiasemalla ja kiersin itäosat ja kyläalueen. Päivän havainnot jo tuttuja: 2 laulujoutsenta, pilkkasiipi, riskilä, 115 tukkasotkaa, 5 lapasotkaa, punasotka edelleen ja eteläkärjessä 6 merisirriä. Itäranta oli jäässä ja linnut sieltä kateissa.

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 27.1.2023 lähdin taas käymään mantereella, asioita tuntuu riittävän tänä talvena. Aamulla satoi kevyttä lumisadetta, lähtö pimeään aikaan klo 08.30 (yhteysalus tosin lähti taas 7 min etuajassa). Matkalla ei lintuhavaintoja ja Pärnäisiin saavuttiin selvästi etuajassa. Sisemmässä saaristossa oli jonkin verran jäätä.

ÖLJYN TAHRIMA KALALOKKI

ÖLJYN TAHRIMA KALALOKKI

JOKUNEN PILKKASIIPI NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

JOKUNEN PILKKASIIPI NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mantereelle

Taas kovia kelejä

Lauantaina 20.1.2024 lähdettiin aamulla Outin kanssa taas Utöhön. Päivä oli pilvinen, pakkasta merellä 4-5 astetta ja itäkoillista tuulta 5 m/s. Nauvossa käytiin kahvilla, m/s Utölle tuli alle kymmenen matkustajaa, lintuväkeä Vesa Virtanen Jurmoon. Paraisilla näkyi hiirihaukka ja laivamatkalla nähtiin mm. 18 allia ja merisirrejä yhteensä 9. Sirreistä 4 oli ”sisäsaaristossa” Björkön luoteispuolella ja 5 Gråharunilla Utön lähellä.

BOKULLAN LOISTO JA MUUTAMA MERIMETSO

BOKULLAN LOISTO JA MUUTAMA MERIMETSO

Laivamatka meni joutuisasti, 3t15min, kun ei käyty muualla kuin Jurmon satamassa. Utössä oli paikalla lintuja katsomassa mm. Kirsi Nisula sekä Heidi Suikkanen ja Simo Niskanen. Illansuussa huuteli huuhkaja melko ahkerasti Gamla Postenilla.

UTÖN YLLÄ OLI "TULIPILVIÄ"

UTÖN YLLÄ OLI AURINGONLASKUN JÄLKEEN ”TULIPILVIÄ” 

Sunnuntaina 21.1.2024 oli pilvistä, vähän tihkusadettakin välillä, lounaistuulta 14 m/s ja lämpöä 2 astetta. Ei staijia, mutta kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 42 tukkasotkaa, 7 lapasotkaa, koiras uivelo ja uutena yllätyksenä koiras punasotka muiden vesilintujen joukossa Fladanilla. Edellisestä punasotkasta onkin jo muutamia vuosia, niin harvinainen laji on nykyään varsinkin ulkosaaristossa. Lisäksi nähtiin mm. 21 merisirriä itärannalla, 2 peukaloista ja pikkuvarpunen. Muut lintuharrastajat lähtivät päivällä mantereelle.

TALVINEN PUNASOTKA UTÖSSÄ

TALVINEN PUNASOTKA UTÖSSÄ

Maanantaina 22.1.2024 lounaasta saapui voimakas matalapaine ja koko ”valoisa” aika satoi vaakasuoraan vettä. Samalla puhalsi myrskyisä etelätuuli, enimmillään 20 m/s (puuskat 24), lämpöä oli 3 astetta. Lumet sulivat taas kovaa kyytiä, mutta ulkona ei juurikaan pystynyt liikkumaan. Käytiin sentään päivällä Enskärin laiturissa yhteysaluksella ennakkoäänestämässä pressanvaaleissa, muutaman muun saarelaisen kera. Olipahan oikea vaali-ilma! Jospa huomenna pystyisi taas käyttämään edes kiikaria.

KYHMYJOUTSENIA ON PALJON SAAREN VESILLÄ

KYHMYJOUTSENIA ON PALJON SAAREN VESILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 23.1.2024 oli pilvipoutaa, lämpöä 3 astetta ja lounaistuulta 9-13 m/s. Lumet on lähes kokonaan sulaneet pois. Staijia aamulla puolisen tuntia majakalla ja kierrettiin koko saari. Mainittavampia pikkulintuja ei tänään osunut reitille, mutta vesilintuja oli kohtalaisen monipuolisesti ajankohta huomioon ottaen. Nähtiin mm. 109 kyhmyjoutsenta, 65 merimetsoa, pilkkasiipi, tukkakoskelo, 3 allia, ruokki, 7 lapasotkaa, punasotka ja uivelo edelleen sekä itärannalla tavi. Merisirrejä oli pääsaaren rannalla yhteensä 22. Luotokirvistä ei enää ole löytynyt, lieneekö viimeinenkin lähtenyt.

MERISIRRIKUVAUSTA ITÄRANNALLA

MERISIRRIKUVAUSTA ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 24.1.2024 saapui lounaasta seuraava sadealue, nyt tuli vettä ja räntää koko päivä klo 9.30 alkaen. Tuuli oli etelästä 8-9 m/s ja lämpöä 1-2 astetta. Staijia puoli tuntia aamulla majakalla, lisäksi sateessa tehtiin kierros itäosassa ja kyläalueella. Mainittavia olivat mm. 90 tukkasotkaa, 8 lapasotkaa, edelleen punasotka ja uivelo Fladanilla, tukkakoskelo, tavi ja 4 merisirriä itärannalla sekä räkättirastas ja ampuhaukka kylällä. Outi joutui lähtemään iltapäivällä mantereelle.

KOMEA KOIRAS UIVELO VIIHTYY FLADANILLA

KOMEA KOIRAS UIVELO VIIHTYY FLADANILLA

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Taas kovia kelejä

Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2023

Kesäkuun loppu ja koko heinäkuu olivat lämpimiä ja hyvin vähäsateisia, mutta elokuu oli epävakaa, sateinen ja tuulinen. Syksyiset sade- ja tuulikelit vaihtuivat aikaisiin pakkasiin ja lumisateisiin jo marraskuun loppupuolella ja koko joulukuu oli Utön mittapuussa kovin talvinen.

Utö oli näin luminen jo joulukuun alussa - harvinaista

UTÖ OLI NÄIN LUMINEN JO JOULUKUUN ALUSSA – HARVINAISTA

Yllättäviä kesähavaintoja olivat mm. lehtokurppa 2.7., alli 26.7. ja aikaisia syysmuuttajia olivat mm. kapustarinta 26.6. ja sinisuohaukka 19.8.

 Kesäajan mukavia havaintoja olivat myös mm. sepelhanhi 26-30.6., mustaleppälintu 27.6., etelänkiisla 2-18.7 yhteensä 11 yks (ehkä osin samoja), pikkutiira 3.7. ja pulmussirri 18.7. Myöhäisin kirjokerttu nähtiin 23.7., pesintä jäi varmistamatta tänä vuonna.

KIRJOKERTTUKOIRAS OLI PITKÄÄN REVIIRILLÄ, MUTTA PESINTÄ EI VARMISTUNUT

KIRJOKERTTUKOIRAS OLI PITKÄÄN REVIIRILLÄ, MUTTA PESINTÄ EI VARMISTUNUT

Loppukesää leimasi korkea vesi, joka piti kahlaajamäärät epätavallisen pieninä. Käpytikkavaellus ulottui Utöhön saakka, maksimi oli 88 yksilöä (2.10.). Pikkutikkoja nähtiin 9.10.-8.11. yhteensä 11 ja pähkinähakkeja laskettiin 8.9.-18.10. yhteensä ainakin 61 yksilöä. Närhiä havaittiin 10.-17.10. yhteensä 25 yksilöä. Myös voimakas kuusitiaisvaellus ulottui Utöhön saakka, eniten 2.10. oli noin 4460 yksilöä, viimeiset kuusitiaiset nähtiin 30.12. Merisirrit saapuivat 4.10. ja syksyn suurin määrä 72 yksilöä havaittiin 30.12.

KUUSITIAISIA RIITTI JOKA PAIKKAAN

KUUSITIAISIA RIITTI JOKA PAIKKAAN

Muuttohaukkoja havaittiin syksyn aikana yhteensä 13 yksilöä, viimeinen 17.10. Utössä hyvin vähälukuinen pohjansirkku nähtiin 30.9. ja syksyinen sepelrastas 9.10. Mustaleppälintu havaittiin 3-4.10., 22-24.10. ja 4.-10.11. (2 yks), etelänkiisla 4.ja 15.10. ja teeriä 2 yks 16.10. ja 1 yks 19.10. Yömuuttavia kaulushaikaroita kuultiin ja nähtiin 9.10. (1 yks) ja 18.10. (2 yks) ja lisäksi paikallinen botte 15.11. Maakotka nähtiin 20. ja 28.10. sekä 16.11. ja helmipöllöjä löydettiin 21.10.-10.11. ainakin 7 yksilöä.

HELMIPÖLLÖJÄ OLI PITKÄSTÄ AIKAA USEAMPIA

HELMIPÖLLÖJÄ OLI PITKÄSTÄ AIKAA USEAMPIA

Viiksitimaleja nähtiin 2 yksilöä 8.11. Sinisuohaukka oli epätavallisen runsas, syksyn aikana nähtiin Utössä 224 sinisuota. Myöhäisiä syyshavaintoja olivat mm. lapinkirvinen 4.10., harmaasieppo 5.10., valkoviklo 18.10., kurki 27.10., hernekerttu 28.10., tundrakurmitsa 1.11., isosirri 6.11., pikkusieppo 6.11., kuovi 8.11., leppälintu 11.11., kangaskiuru 15.11., kulorastas 16.11., lehtokurppa 17.12., tavi 18.12., haapana 20.12., niittykirvinen 31.12., taivaanvuohi 31.12. ja luotokirvinen 31.12.

LEHTOKURPPA KAHLASI LUMESSA VIELÄ JOULUKUUSSA

LEHTOKURPPA KAHLASI LUMESSA VIELÄ JOULUKUUSSA

Harvinaisuuksien suhteen syksy oli varsin tavanomainen, tosin marraskuun alkuun osui useita mukavia havaintoja pienenä ”ryppäänä”. Alla lueteltujen lisäksi nähtiin 6.11. punapyrstöinen lepinkäinen, joka jäi lajilleen määrittämättä ja saaressa 1-3.12. havaittu ja valokuvattu nuori gavia on vielä RK:n tutkinnassa.

Harvinaisuudet:

Mustatiira 10.7. 1 p/m

Jalohaikara 16.7. 1 p, 19.8. 1 p, 1 m, 24.8. 1 m, 23.9. 1 m

Niittysuohaukka 20-21.8. 1kv n p

NUORI NIITTYSUOHAUKKA ON HARVINAINEN NÄKY UTÖSSÄ

NUORI NIITTYSUOHAUKKA ON HARVINAINEN NÄKY UTÖSSÄ

Arosuohaukka 5.9. 1kv p, 14-16.9. 1kv n p, 18.9. 1kv m, 29-30.9. 1kv p, 4.10. 2 1kv p, 5.10. 1kv m (yht 7 yks)

Haarahaukka 6.9. 1 ad m

Taigauunilintu 15-16.9. 1 p – vain yksi ino koko syksynä, todella epätavallisen vähän!

Pikkusirkku 23-24.9. 2 p

Isokirvinen 3-4.10. 1 p

ISOKIRVINEN PYSYTTELI PARI PÄIVÄÄ ENSKÄRILLÄ - LAJI ON VÄHENEMÄÄN PÄIN

ISOKIRVINEN PYSYTTELI PARI PÄIVÄÄ ENSKÄRILLÄ – LAJI ON VÄHENEMÄÄN PÄIN

Turturikyyhky 5.10. 1 p

Virtavästäräkki 8-9.10. 1 p

Pikkukajava 12.10. 1kv m

Hippiäisuunilintu 17.10. 1 p, 21.10. 1 p

HIPPIÄISUUNILINTUJA OLI TAVANOMAISEN NIUKASTI

HIPPIÄISUUNILINTUJA OLI TAVANOMAISEN NIUKASTI

Mandariinisorsa 1.11. 1k p (uusi laji saarelle)

SYKSYINEN MANDARIINISORSA OLI YLLÄTYSHAVIS

SYKSYINEN MANDARIINISORSA OLI YLLÄTYSHAVIS

Mustaleppälintu ssp phoenicuroides 2-5.11. 1kv k p (uusi alalaji saarelle, 5. havainto Suomesta)

PHOENICUROIDES MUSTALEPPÄLINTU OLI VASTA 5. HAVAINTO SUOMESTA

PHOENICUROIDES MUSTALEPPÄLINTU OLI VASTA 5. HAVAINTO SUOMESTA

Tulipäähippiäinen 5.11. 1 p, 6-7.11. 1 p, 10-12.11. 1 p (10.11. 2 p)

Kashmirinuunilintu 7-8.11. 1 p

KASHMIRINUUNILINTU OLI SAARESSA PARI PÄIVÄÄ TYYPILLISEEN AIKAAN MARRASKUUN ALUSSA

KASHMIRINUUNILINTU OLI SAARESSA PARI PÄIVÄÄ TYYPILLISEEN AIKAAN MARRASKUUN ALUSSA

Vuoden lajimäärä Utössä oli 223, joista yksi (mandariinisorsa) oli uusi laji saarelle (No 309). Havainnoitsijoita oli taas runsaasti, eniten vuorokausia minun lisäkseni kertyi Markus Varesvuolle, Ossi Öhmanille, Ismo Hyväriselle, Kimmo Kuusistolle, Mikko Järviselle, Antero Toppille ja Timo ja Kirsi Nisulalle.

KOISTISEN JARMON JA TOPPIN ANTERON KANSSA HAETAAN KÄHMYILEVÄÄ PIKKUSIRKKUA

KOISTISEN JARMON JA TOPPIN ANTERON KANSSA HAETAAN KÄHMYILEVÄÄ PIKKUSIRKKUA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2023