Kahlaajaryntäys Utössä!

Tiistai 27.5.2008 oli jälleen aurinkoa täynnä, tuuli nyt pohjoisessa – aluksi n. 4 m/s, myöhemmin 11 m/s. Lämpöä +13 astetta. Aamulla vähän staijausta luotsiasemalla, jossa nähtiin mm. 32 kuikkaa (ja sp), kaakkuri, 23 ruokkia, 14 merimetsoa, valkoposkihanhi, 7 kanadanhanhea (joista yhdellä kokonaan valkoinen pää!), lapinsirri, n. 65 mustalintua, n. 35 tervapääskyä ja nuolihaukka. Lisäksi Trattenin rannassa oli uimassa 3 vesipääskyä ja Kimmo näki eteläniemen ohi muuttaneen vesipääskyn. Saaresta löytyi kovin niukasti pikkulintuja – mm. satakieliä vain yksi ja pensastaskut puuttuivat kokonaan. Teerinaaras näyttäytyi taas kompostorin tien varrella, ruokokerttunen lauloi ruovikossa, kultarintoja oli 3, rytikerttusia 1 ja punavarpusia 4. Iltapäivällä saareen saapuvat legendaariset ”Gamlingarna” eli Hilkkeen Hannu, Nurmen Timppa, Karlssonin Rolle ja Baarmanin Pukka ja he tempaisivat heti itäniityn rannassa ruokailevan jänkäsirriäisen! Lintu pysyi koko loppupäivän paikalla ja antautui mukavasti kuvattavaksikin. Ristisorsia lenteli 4 ja merikotkia nähtiin n. 8 yksilöä. Nisulat ja Tittonen lähtivät tänään mantereelle. Illan ilma ei luvannut yhtään parempaa menoa huomiselle päivälle…

janka

Aamu keskiviikkona 28.5.2008 valkeni pilvettömänä ja heikkotuulisena (W 3 m/s), myöhemmin tyyntyi kunnes tuuli illaksi kääntyi lounaaseen ja vähän voimistui. Heti aamusta alkaen voimakasta kahlaaja- ja Gaviamuuttoa, joita seurattiin porukalla luotsiasemalta. Hieno kokemus kaikille – muuttoa tapitettiin klo 12 saakka ja summaksi tuli yhteensä 8219 arktista kahlaajaa, joista 1733 tundrakurmitsoja, 302 isosirrejä, 144 punakuireja ja loput IK/KK:ta eli isoja/keskikokoisia kahlaajia. Varmaan valtaosa määrittämättömistäkin oli tundrakurmitsoja. Muuttavana havaittiin myös 4 vesipääskyä, 138 kuikkaa, 3 kaakkuria, 422 Gaviaa, 62 sepelhanhea, valkoposkihanhi, 45 ruokkia, tuuli- ja nuolihaukka, n. 30 tervapääskyä, 2 kurkea sekä harmaahaikara. Saaressa lintuja ei ollut nytkään mitenkään runsaasti. Koulun notkosta löytyi kuitenkin kovin piileskelevä ja arka naaras-sepelsieppo josta emme kuitenkaan saaneet valokuvia eli jää vain maastomääritykseksi. Lintu äänteli joitakin kertoja hiip-hiip, siivillä paljon valkoista ja niskavyön aihe näkyi harmaampana. Koulun notkossa raksutti päivällä myös kevään ensimmäinen ruisrääkkä – saarivuodari no 194. Muista havainnoista mainittakoon vielä 4 ristisorsaa, n. 15 paikallista merikotkaa, 2 isokuovia lounaaseen, käki, sarvipöllö, käpytikka, luotokirvinen, sinirinta, 2 satakieltä, 5 kultarintaa, n. 40 harmaasieppoa, 5 kirjosieppoa, urpiainen, järripeippo, 12 punavarpusta ja 5 Loxiaa. Iltaa istuttiin koko jengi tuvassamme kahvia hörppien ja kahjaajalukuja ynnäten. Hieno lintupäivä taas!

ali

Lisää kirjoituksia

Ruokkimuuton ennätys!

Maanantaina 7.4.2025 täytyi lähteä iltapäivällä muutamaksi toviksi mantereelle. Sää oli aamulla puolipilvinen, tiheää...

Takatalvi pysäytti muuton

Torstaina 3.4.2025 oli aurinkoista ja lämpöä 8 astetta. Aamu oli tyven, mutta lounaistuuli...

Kevättä pienin, mutta varmoin askelin

Maanantai 31.3.2025 alkoi vesisateella, joka päättyi aamupäivällä, mutta utu ja sumu jäivät. Myöhään...

Uusi objektiivi löysi mm. jalohaikaran

Torstaina 27.3.2025 oli aamulla aurinkoista, mutta myöhemmin täyspilvistä ja kovaa lounaistuulta 7-14 m/s....

Mulelit saapuivat

Maanantaina 24.3.2025 oli puolipilvistä ja lämpöä 4 astetta, aluksi kaakkois- ja myöhemmin etelätuuli...

Ruokkimuutto piristyy

Torstaina 20.3.2025 oli taas aika palata Utöhön. Päivä oli aurinkoinen, lounaistuulta 4-6 m/s...