Yhteenvetoa Utön loppuvuodesta

Kesäkuun alussa kirjoitin yhteenvedon Utön keväästä 2008 – yhteenveto löytyy retkiblogista kesäkuun kohdalta. Nyt – vuoden 2008 päättyessä – on aika tehdä yhteenvetoa loppuvuodesta saaressa. Syksypuolen merkittävimpiä tapahtumia olivat mm. kirjosiipikäpylintujen, pähkinähakkien ja pohjantikkojen vaellus, komeat Gavia-muutot, runsas itäisten fyllareiden esiintyminen sekä monipuolinen valikoima harvinaisuuksia. Saaren vuodenpinnamäärä kohosi reiluun uuteen ennätykseen, 228 lajiin. ”Helpoimmat” (ainakin odotetuimmat) puutteet olivat tänä vuonna helmipöllö ja tundraurpiainen. Miehitys jatkui loppuvuodenkin hyvänä, käytännössä jatkuvasti saaressa oli lintuharrastajia syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun ja lisäksi kaikki viikonloput ja usein myös viikoilla. Itselleni kertyi vuoden aikana 96 yötä saaressa, syksyllä pitkään olivat myös mm. Jari Helstola, Kimmo Kuusisto, Jouni Tittonen, Juha Laaksonen, Matti Rekilä ja Jorma Knaapi sekä Leena Laitinen. Mainio apu lintujen suhteen olivat jälleen Willströmit – Brita ja Vili.

juttu

Kirjosiipikäpylintuja havaittiin yhteensä lähes 60 yksilöä, eniten heinäkuun lopulla ja elokuun alussa. Pähkinähakki ilmestyi saareen 13.9. ja pitkin syksyä nähtiin useana päivänä 1-9 lintua, tyypillisesti hyvin kesyjä yksilöitä joukossa. Syksyn hakkimäärä oli runsaat 50 yksilöä. Saarelle uutena lajina löydettiin pohjantikka 3.10. ja pohjantikkoja nähtiin lokakuussa yhteensä 5 yksilöä. Pohjantikkojen myötä saareen tippui myös muutama pikkutikka. Syksyn kovin kuikkamuutto nähtiin 6.10., jolloin saaresta laskettiin 1878 muuttavaa Gaviaa – taitaa olla syksyinen ennätys TLY:n alueelta. Loppuvuoteen osui monia muitakin hienoja muuttoja, mm. kahlaajia ja petolintuja oli runsaasti liikkeellä mutta pöllöjä sen sijaan selvästi normaalia vähemmän – pöllöille riitti myyräravintoa mantereella. Muutoista mainittakoon vielä mm. 228 pikkulokkia 26.10. sekä 23 piekanaa marraskuun ensimmäisenä.
Syksy oli koko Suomessa – myös Utössä – tavanomaista runsaampi itäisten ”pikkuvihreiden” osalta: taigauunilintuja saaressa nähtiin ainakin 7 ja hippiäisuunilintuja 6 yksilöä. Viimeinen ino oli melko myöhään eli 5.11. mutta muuten lajit noudattelivat normaalia aikataulua.
Harvinaisuuksia saaresta löytyi syksyn aikana taas monia. Ylivoimaisesti ”kovin” laji oli tietysti uusi Suomenpinna eli viirukerttuli 23.10. Seuraavassa myös muita syksyn rareja Utössä:

sinipyrstö
isokirvinen (2 havaintoa)
tiiralokki
isovesipääsky
pikkusirkku (vuoden 2.)
heinäkurppa
isolokki
tunturikiuru
viiksitimali

Ns. pikkurareja edustivat muutamat mustaleppälinnut, nokkavarpuset, muuttohaukat ja syksyinen sepelrastas em. taiga- ja hippiäisuunilintujen lisäksi. Syksyn ensimmäiset merisirrit nähtiin 29.10. ja syksyn suurin päiväsumma oli n. 70 yksilöä kuukautta myöhemmin. Kaiken kaikkiaan 2008 oli erinomaisen hieno lintuvuosi Utön majakkasaarella, Pohjois-Itämeren reunalla!

jutu

Tätä kirjoitettaessa olenkin kohta lähdössä Uuden Vuoden viettoon – tietysti Utöseen. Mitähän elämyksiä vuosi 2009 tuokaan tullessaan…?

Lisää kirjoituksia

Ruokkimuuton ennätys!

Maanantaina 7.4.2025 täytyi lähteä iltapäivällä muutamaksi toviksi mantereelle. Sää oli aamulla puolipilvinen, tiheää...

Takatalvi pysäytti muuton

Torstaina 3.4.2025 oli aurinkoista ja lämpöä 8 astetta. Aamu oli tyven, mutta lounaistuuli...

Kevättä pienin, mutta varmoin askelin

Maanantai 31.3.2025 alkoi vesisateella, joka päättyi aamupäivällä, mutta utu ja sumu jäivät. Myöhään...

Uusi objektiivi löysi mm. jalohaikaran

Torstaina 27.3.2025 oli aamulla aurinkoista, mutta myöhemmin täyspilvistä ja kovaa lounaistuulta 7-14 m/s....

Mulelit saapuivat

Maanantaina 24.3.2025 oli puolipilvistä ja lämpöä 4 astetta, aluksi kaakkois- ja myöhemmin etelätuuli...

Ruokkimuutto piristyy

Torstaina 20.3.2025 oli taas aika palata Utöhön. Päivä oli aurinkoinen, lounaistuulta 4-6 m/s...