Petolintuja, muuten hiljaista lintumaailmassa

Torstaina 19.9.2024 oli korkeapaine päällä: pilvetöntä, lämpöä 17 astetta ja länsituulta vain 2-3 m/s. Auringonpaisteessa tuntui täysin kesältä. Staijia luotsiasemalla aamulla runsas tunti, lisäksi kappelin kalliolla staijia suurin osa valoisasta ajasta. Saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 9 kuikkaa, 2 kaakkuria, noin 1600 koirashaahkaa (paljon vielä vp), 26 allia, 15 mustalintua ja ruokki. Petolintuja oli taas liikkeellä – ruskosuohaukka, hiirihaukka, 8 mehiläishaukkaa, ampuhaukka, 6 tuulihaukkaa, 124 varpushaukkaa ja edelleen 1kv punajalkahaukka. Vespari lenteli ympäri saarta ja saalisteli nyt myös korkealla taivaalla.

Nuori punajalkahaukka saalisteli nyt myös ilmassa

Muita olivat mm. 7 harmaahaikaraa, suopöllö, tylli, 2 kapustarintaa, 7 kulorastasta, 2 räystäspääskyä ja syksyn eka isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. sinirinta, pensastasku, 8 hernekerttua, lehtokerttu, pensaskerttu, pikkusieppo ja kompostorilla näyttäytynyt ääntelevä taigauunilintu. Meidän syrikassa hyrräsi etelänpäiväkiitäjä ja Kobbanilla näkyi huuhkaja. Illalla saareen tuli lisää väkeä, mm. minulle vieraita lintuharrastajia ja kuvaajaporukkaa ainakin kymmenkunta henkeä.

Etelänpäiväkiitäjä meidän syyssyrikassa

Perjantaina 20.9.2024 oli edelleen pilvetöntä, lämpöä 17 astetta ja länsilounaista tuulta 5-6 m/s. Korkeapaine hiljentää lintumaailmaa, tänään oli taas eilistä vähemmän lintuja (varsinkin pikkulintuja). Staijia aamulla vajaa pari tuntia ja saarta kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, 4 kuikkaa, merihanhi, ruokki, 4 teertä (2k,2n), 2 valkovikloa, 2 tylliä, taivaanvuohi ja naaras pikkutikka. Petolintujakin oli tänään niukemmin – ruskosuohaukka, 3 mehiläishaukkaa, 16 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja yhä edelleen 1kv punajalkahaukka kyläalueella. Saarnion Japi lähti aamulla mantereelle ja saareen saapui illalla useita uusia (vieraita) lintuharrastajia.

Mehiläishaukkoja on tänä syksynä näkynyt tavanomaista enemmän

Lauantaina 21.9.2024 oli aamulla tiukkaa sumua, mutta hälveni aamupäivällä ja päivä oli puolipilvinen. Tuuli oli kääntynyt pohjoiseen ja voimistui aamun 2 m/s illaksi 9-11 m/s. Lämpöä oli enimmillään 16 astetta. Staijia pitkin päivää ja ohessa kompattiin saari, Kesnäs heikosti. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 60 tavia, naaras lapasotka, suosirri, valkoviklo, tylli ja yhteensä 224 kurkea (4a).

Kurjet muuttavat pääosin kaukaa Utön itäpuolelta, mutta muutama parvi ”eksyi” tännekin

Petolintuja muutti kohtalaisesti, merikotkien lisäksi laskettiin 110 varpushaukkaa, 8 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka, 6 hiirihaukkaa, mehiläishaukka, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja aamulla kylän itäosassa edelleen 1kv punajalkahaukka. Kylmä pohjoisvirtaus pudotti päivän aikana lämpötilaa ja kylmä pohjoistuuli voimistui varmaankin aiheuttaen sen, ettei vesparia enää illemmalla löytynyt. Lintu taisi nyt lähteä takasin etelän lämpöön. Muita havaintoja olivat mm. isolepinkäinen ja 2 pikkukäpylintua, hysyt olivat hyvin vähissä. Aamulla pääosa Tringan porukasta lähti mantereelle ja illansuussa saapui lintureissulle Rautasen Jouni.

Punarintojen muutto on käynnissä

Sunnuntaina 22.9.2024 oli hiljainen lintupäivä ajankohtaan nähden. Sää oli mukava – puolipilvistä, itätuulta 4 m/s ja lämpöä 13-14 astetta. Muutto vaan oli aika lailla seis. Staijia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta, nähtiin mm. harmaahaikara, 5 harmaasorsaa, naaras lapasotka, 6 teertä (4k,2n), isolepinkäinen, 9 käpytikkaa, 22 haarapääskyä, tylli, valkoviklo ja taivaanvuohi. Petolintuja havaittiin nyt niukasti: 16 varpushaukkaa, tuulihaukka ja hiirihaukka. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 3 pikkusieppoa, hernekerttu, 6 mustapääkerttua, taigauunilintu (pariin otteeseen Gamla Postenilla), 24 peukaloista, 18 puukiipijää, luotokirvinen ja lapinsirkku. Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, lintuporukoista mm. Lahdenpäät ja loput tringalaiset.

Peukaloisia on nyt lukuisia (kuva: Outi Sarjakoski)

Mainittakoon vielä, että olen parina iltana kuvannut taas kuuta – lähinnä kokeillakseni kamerani (Sony A1) ns. Clear Image Zoomia (CIZ). CIZ lisää suurennusta jopa 4x lisää (voi portaattomasti säätää) ja niinpä esim objektiivillani (840mm eli 200-600 plus 1.4 tc) suurennus kasvaa jopa 3360 milliin! Yötaivaalla on kovin vähän tarkennusta/kuvaamista häiritsevää väreilyä tms ja siksi mm. kuusta saa hyvinkin tarkkoja kuvia. 4x CIZ:lla kuu ei enää kokonaisena mahdu kuvaan. CIZ toimii vain jpg-kuvana, ei RAW:lla. Täytyypä kokeilla kirkkaalla ilmalla CIZ:ia myös kauempana oleviin lintuihin, ehkä hyväkin apu dokumenttikuvauksissa.

Kuun pintaa 4x CIZ:lla kuvattuna (21.09.2024).

Uusimmat kuvat isompina täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Ruokkimuuton ennätys!

Maanantaina 7.4.2025 täytyi lähteä iltapäivällä muutamaksi toviksi mantereelle. Sää oli aamulla puolipilvinen, tiheää...

Takatalvi pysäytti muuton

Torstaina 3.4.2025 oli aurinkoista ja lämpöä 8 astetta. Aamu oli tyven, mutta lounaistuuli...

Kevättä pienin, mutta varmoin askelin

Maanantai 31.3.2025 alkoi vesisateella, joka päättyi aamupäivällä, mutta utu ja sumu jäivät. Myöhään...

Uusi objektiivi löysi mm. jalohaikaran

Torstaina 27.3.2025 oli aamulla aurinkoista, mutta myöhemmin täyspilvistä ja kovaa lounaistuulta 7-14 m/s....

Mulelit saapuivat

Maanantaina 24.3.2025 oli puolipilvistä ja lämpöä 4 astetta, aluksi kaakkois- ja myöhemmin etelätuuli...

Ruokkimuutto piristyy

Torstaina 20.3.2025 oli taas aika palata Utöhön. Päivä oli aurinkoinen, lounaistuulta 4-6 m/s...