Raria pukkaa

Torstaina 15.5.2014 oli aika palata kotiin Utöhön, Outi jäi nyt Turkuun töihin. Ajelin kauniina ja heikkotuulisena aamuna Nauvoon kahville ja kauppaan, m/s Eivorille kertyi aika paljon porukkaa. Lintuväkeä Utöhön tulossa noin 10 henkeä, tuttuja mm. Janne Suominen ja Pauli Eriksson. Saaressa oli paikalla ainakin Jauhiaisen Jussi, Nisulan pariskunta ja Linjaman Tero jyväskyläläisporukan kera. Matkalta ei kummempia haviksia kertynyt – tuulihaukan Bokullassa voinee mainita. Utössä ehdin tehdä pienen kierroksen kylällä, näkyi mm. 2 pikkusieppoa (toinen ad-koiras), 2 satakieltä ja 4 sinirintaa – pikkulintuja näytti olevan ihan mukavasti maastossa. Itärannalla oli kevään eka lapinsirri. Muuten ilta sujui pihanurmikon leikkuussa.

KUN LEIKKASIN PIHANURMIKON NIIN HETI SIIHEN SAAPUI PARI SINIRINTAA
KUN LEIKKASIN PIHANURMIKON NIIN HETI SIIHEN SAAPUI PARI SINIRINTAA

Perjantai 16.5.2014 alkoi pilvisenä ja napakalla 11-13 m/s etelätuulella, jokunen vesipisarakin saatiin. Aamupäivästä alkaen kuitenkin jo selkeää ja tuulikin heikkeni. Staijia luotsiasemalla runsaat kolme tuntia, muuten saarikierros. Muuttavana nähtiin mm. 139 kuikkaa, 323 Gaviaa, 2 merikihua ja 9 A/B. Etäällä meni useita isojakin vesilintuparvia, ehkä lähinnä melaniittoja. Saaressa havaittiin mm. tuulihaukka, ampuhaukka, lapinsirri, suokukko, tilhi ja pikkulintuja mm. 5 satakieltä, 12 sinirintaa, 4 pikkusieppoa, 2 punavarpusta, naaraspukuinen mustaleppälintu, luotokirvinen ja ilmeinen naaras sepelsieppo. Viimemainitun löysin saunamme kulmalta mutta lintu siirtyi saman tien loppupäiväksi hankalaan paikkaan kylän länsireunan yläpihoille. Pikaisesti roiskimani muutamat kuvat viittaavat sepelsieppoon. Lammashaassa oleskeli – ja huhuili – tänään aamusta alkaen turkinkyyhky. Laaksosen Juha saapui illalla saareen.

SIEPPO JOSTA MÄÄRITYSTÄ EI SAATU, EI NORMAJAN JYRKIKÄÄN USKALTANUT SANOA ONKO SEPEL- VAI KIRJOSIEPPO....
TEIN KAAVAKKEEN TÄSTÄ LINNUSTA JA ARK HYVÄKSYI SEN +1KV NAARAS SEPELSIEPPONA
KOMEITA KOIRAS PIKKUSIEPPOJA ON OLLUT SAARESSA PARI PÄIVÄÄ
KOMEITA KOIRAS PIKKUSIEPPOJA ON OLLUT SAARESSA PARI PÄIVÄÄ

Lauantaina 17.5.2014 oli pilvetön ja heikkotuulinen (SE 4-5 m/s) päivä, lämpöäkin jo lähes 12 astetta. Staijia kolmisen tuntia mutta merellä oli niukasti liikettä ja siksi enemmän komppausta. Merellä nähtiin mm. 17 kuikkaa, kaakkuri, 64 Gaviaa, 6 ruokkia ja luotsiaseman alapuolella pyörähti 5 vesipääskyn parvi. Suopöllöjä muutti tänään 2, lisäksi nuolihaukka, valkoviklo ja 2 suokukkoa. Pikkulintuja oli eilistä niukemmin, mainittavimmat olivat kevään eka kultarinta, 2 rytikerttusta, 2 punavarpusta, 5 sinirintaa, satakieli, 2 pikkusieppoa, 3 keltavästäräkkiä ja lammashaasta aamulla Linjaman Teron löytämä 2kv koiras sepelsieppo. Lintu liikkui aika levottomasti alueella ja kaikki sen ehtivät nähdä mutta katosi jo melko aikaisin aamulla, löytyi tosin illalla uudestaan. Tero lähti aamulaivalla mantereelle.

KEVÄÄN KOLMAS SEPELSIEPPO
KEVÄÄN KOLMAS SEPELSIEPPO

Sunnuntai 18.5.2014 oli vuoden lämpimin päivä toistaiseksi – Utössäkin lähes 17 astetta. Aurinko porotti ja meri oli lähes tyven. Aamulla staijattiin kolmisen tuntia mutta liikettä oli niukasti. Mainittavaa mm. 42 kuikkaa, 147 Gaviaa ja 2 pikkulokkia. Ensimmäinen haahkanpoikue uiskenteli tänään saunalahdella. Saaressa oli pikkulintuja eilistäkin vähemmän, kuitenkin mm. 2 kultarintaa, 2 sinirintaa, pikkusieppo, 2 ruokokerttusta, naaraspukuinen mustaleppälintu ja itärannalla kaunis kevätpukuinen lapinkirvinen.

KEVÄINEN LAPINKIRVINEN ON TÄÄLLÄ HARVINAISUUS
KEVÄINEN LAPINKIRVINEN ON TÄÄLLÄ HARVINAISUUS

Kylällä oleskeli aamulla taas turkinkyyhky – ehkä sama yksilö kuin toissapäivänä. Laaksosen Juha näki iltapäivällä hotellialueen yli lentävän sirosuohaukan. Kahlaajia oli yllättävän monipuolisesti vaikkakin lukumääriltään niukasti eli paikallisten lisäksi 2 liroa, valkoviklo, suokukko, lapinsirri ja sokerina saaren kautta aikain vasta toinen lampiviklo. Löysin lampiviklon itärannalta iltapäivällä – laskeutui yhtäkkiä lähelleni vilkkaasti äännellen kjui-ääntään kun kuvasin lapinkirvistä – ja oli rannalla runsaat kymmenen minuuttia. Hälytin saaren ornit mutta levoton ”stagna” ehti lähteä ennen kuin muut ehtivät paikalle, onneksi kuitenkin palasi myöhemmin takaisin niin että kaikki näkivät ja lintu oli paikalla vielä illalla. Itsellenikin tämä oli eka havainto lajista Utössä (laji 259). Eikä tässä vielä kaikki: hämmästykseni oli suuri kun vasta kuvasta huomasin, että lampivikloja olikin kaksi! Aamupäivällä mantereelle lähti joukko orneja, mm. Jauhiaisen Jussi ja Suomisen Janne, illalla saapui mm. Ville-Veikko Salonen, Kirsi Nisula ja Heli Perttula.

LAMPIVIKLO ITÄRANNALLA
LAMPIVIKLO ITÄRANNALLA
SELÄN VALKEA KIILA ULOTTUU LÄHES NISKAAN JA KOIVET OVAT PITKÄT
SELÄN VALKEA KIILA ULOTTUU LÄHES NISKAAN JA KOIVET OVAT PITKÄT
YLLÄTTÄEN LAMPIVIKLOJA OLIKIN KAKSI
YLLÄTTÄEN LAMPIVIKLOJA OLIKIN KAKSI

 

 

Lisää kirjoituksia

Ruokkimuuton ennätys!

Maanantaina 7.4.2025 täytyi lähteä iltapäivällä muutamaksi toviksi mantereelle. Sää oli aamulla puolipilvinen, tiheää...

Takatalvi pysäytti muuton

Torstaina 3.4.2025 oli aurinkoista ja lämpöä 8 astetta. Aamu oli tyven, mutta lounaistuuli...

Kevättä pienin, mutta varmoin askelin

Maanantai 31.3.2025 alkoi vesisateella, joka päättyi aamupäivällä, mutta utu ja sumu jäivät. Myöhään...

Uusi objektiivi löysi mm. jalohaikaran

Torstaina 27.3.2025 oli aamulla aurinkoista, mutta myöhemmin täyspilvistä ja kovaa lounaistuulta 7-14 m/s....

Mulelit saapuivat

Maanantaina 24.3.2025 oli puolipilvistä ja lämpöä 4 astetta, aluksi kaakkois- ja myöhemmin etelätuuli...

Ruokkimuutto piristyy

Torstaina 20.3.2025 oli taas aika palata Utöhön. Päivä oli aurinkoinen, lounaistuulta 4-6 m/s...